LA CANTANT CALBA

1991

De IONESCO

Traducció i versió castellana de Joaquin Hinojosa
Versió valenciana d’Abel Guarinos

 

Estrenada en la Sala Moratín (CDGV).

SINOPSI

“Joaquín Hinojosa i Carles Alfaro van fer una aposta molt atrevida en voler portar als escenaris “La cantatrice chauve” de manera seriosa, oblidant la caricatura i el to grotesc que sol unir-se a l’obra de Ionesco. (…)

Dels pilars més forts de l’obra, la gran aposta de Moma ha estat treballar el llenguatge. (…) Aquest tractament especial del llenguatge va ser dut a terme per una laboriosa traducció per part de Joaquín Hinojosa (amb versió valenciana d’Abel Guarinos) i la Companyia Moma.

(…) Com hem vist en la posada en escena de Moma, l’obra ens condueix per un món diferent al que no estem acostumats, i al qual, per això, se’ns va introduint a poc a poc, perque quan arribe el final no ens sentim estranys enfront d’un obra d’aquestes característiques, anomenada també, antiobra.

(…) Com definiríem aquest teatre? Tràgic o còmic? Ambivalent i, sobretot, al gust del consumidor. Tràgic en allò còmic i còmic en allò tràgic. En la rialla inicial trobem després la tragèdia de la nostra essència vital, com per exemple la pèrdua de valors. Els personatges estan tancats en un laberint del qual no poden eixir, no poden fugir del seu present, de les seues vides. Mostren la monotonia i la mecanització de la vida a través de la circularitat, que suprimeix la vida, en la qual es contempla el món des de fora, a través del periòdic.

Ionesco es queda en allò absurd de la vida, no dona solucions, no intenta donar un sentit al que és absurd.”

Anabel González.“Ionesco i Moma Teatre: Més que un projecte” Anabel González. MOMA TEATRE 1982-2002. VINT ANYS DE COHERÈNCIA. Edició de Josep Lluis Sirera. Ed. Bromera.

Fotos: Natzari

EQUIP ARTÍSTIC

Direcció: Joaquin Hinojosa
Espai escènic: Carles Alfaro
Assistent de direcció: Paco Zarzoso
Cartell imatge sobre un oli d’ Eduardo Arroyo
Realització del mural: Josep Bria
Fotografia: Francesc Vera
Producció: Moma  Teatre
Assistent de producció: Toni Benavent

REPARTIMENT

Cristina García
Pasqual Alapont
Victòria Enguídanos/Laura Useleti
Empar Canet
Pep Ricart
Paco Manzaneque

Va rebre PREMI A LA MILLOR PRODUCCIÓ DE  TEATRES DE  LA GENERALITAT VALENCIANA. 1991

GALERIA D’IMATGES