L’ALTRE

1997

De Paco Zarzoso

Premi Marqués de Bradomín 1996

Traducció de Francesc Anyó

 

Apertura de la Sala ESPAI MOMA, amb el cicle “Autors, ara i ací”

Col·laborar, produir i programar els autors més representatius de la nova dramatúrgia valenciana, sorgida als principis dels 90, ha estat una de les tasques desenvolupades per Moma. (…) “L’altre” de Paco Zarzoso (…) connecta amb aqueix interès mostrat per la companyia cap a un teatre que explore la realitat quotidiana des d’allò més íntim com a “Basted” o “Metro”. (…)

Tant en el text com la posada en escena, doncs, qüestionen i revisen convencions interpretatives i escenogràfiques. L’obra avança d’una manera rapsòdica, és a dir, desconstrueix i reconstrueix contínuament la tradició teatral. Una obra en un llindar permanent que va dividir la crítica, cada una situada en un extrem diferent. I que, no obstant això, va arrasar en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana de 1998.

Si dins de cada persona hi ha una pluralitat interna; si l’individu no és més que l’encreuament necessari, però variable, de relacions; si nosaltres creem l’altre, i l’altre ens crea a nosaltres; llavors, els personatges de L’Altre han perdut la seua pluralitat interna, la seua relació amb l’altre i el seu intent de recrear-lo no crea realitat objectiva, sinó una visió subjectiva obsessiva. Si el sentit social s’ordena des dels eixos d’identitat (o pertinença) i d’alteritat (o relació), una societat que té minvades les activitats rituals (socials) en ressent en l’establiment, reproducció i renovació d’identitats individuals i col·lectives. Tot açò ho mostra i denuncia aquesta obra.(…)

En el teatre mateix hi ha un llindar, la possibilitat de la trobada entre dues alteritats: sala i escena. L’altre, precisament, intenta que l’espectador, en reconstruir l’alteritat d’aquests personatges, siga conscient de les carències de la seua pròpia identitat. L’altre, en la proposta escènica de Moma, estava assegut a les butaques.

El llindar és l’altre” Xavier Puchades.

Del llibre Moma Teatre 1982-2002
Vint anys de coherència.
Edició de Josep Lluís Sirera. Ed. Bromera.

PREMI AL MILLOR TEXT, PACO ZARZOSO; AL MILLOR ACTOR, RAFA CALATAYUD; A LA MILLOR IL·LUMINACIÓ, CARLES ALFARO; AL MILLOR ESPECTACLE DE PREMIS DE TEATRES DE LA GENERALITAT VALENCIANA. 1998

PREMI DE LA CRÍTICA A LA MILLOR ACTRIU ISABEL ROCATTI. 1998

REPARTIMENT

Isabel Rocatti
Rafa Calatayud

Direcció: Carles Alfaro
Espai escènic i il·luminació:Carles Alfaro
Vestuari: Marta Villazón
Cartell: Andreu Alfaro
Fotografia: Jordi Pla
Director tècnic: Joan Falcó
Regidor: Josep Calatayud
Coordinadora de promoció: Bárbara Lefèvre
Ajudant de producció: Maria José Peréz
Producció executiva: Joan Carles Dauder

GALERIA D’IMATGES