VÀNIA

2016

Text original d’ANTON TXÈKHOV

Direcció de Carles Alfaro

Adaptació de Rodolf Sirera

Una coproducció de Moma Teatre i Teatros del Canal

SINOPSI

Vània, Maman, Sònia, el Doctor, Helena i el Professor: Vides secundàries… La intel·ligència i la comprensió́ de Txèkhov cap als seus personatges és admirable perquè els estima sense límit i els observa amb metòdica ciència forense. Ens fa veure la vida quan troba paraules i quan no en troba. Ens mostra els vestigis d’allò no dit i d’allò no fet; d’allò somiat  i allò desitjat que no s’ha esdevingut però que roman cisellat en el rostre i esculpit en el cos, que aflora en els gestos. El moviment silenciós de l’ànima. Amb el seu característic humor patètic, ens convida a parar esment d’una constel·lació d’homes i espectres d’homes, mentre fan i diuen. La comèdia humana. Fa sol. Plou portes endins.

El projecte de coproducció que ara pot substanciar-se gràcies a l’interés dels Teatros del Canal, naix cap a l’abril de 2014 amb l’esborrany d’un primer oferiment en el qual es contemplen diversos títols. Passat l’estiu de 2014 s’accepta per part de Teatros del Canal la coproducció i es deixa palesa la necessitat de trobar altres coproductors. Al març de 2015 es decideix l’obra i és presentada la coproducció en l’avanç de temporada que es va fer a principis de 2015.

Des de bon començament hem desitjat que aquest projecte comptés amb un elenc totalment valencià. Per això ens ha resultat gratificant i encoratjador alhora, que els Teatros del Canal hagen confiat en la companyia i hagen acceptat el nostre plantejament. Per altra banda, això ve motivat per una lectura personalitzada que volem fer de l’obra de Txèkhov.

Certament, l’Oncle Vània, com a obra mestra de la dramatúrgia universal, és d’una ricor inabastable i parla de moltes coses. Però una d’elles, i que a nosaltres ens interpel·la directament és del temps perdut, la vida que s’escola i les oportunitats que es perden gairebé sense adonar-nos-en. Fins que un dia potser ens n’adonem. Pensem que els actors valencians, la professió escènica si es vol, i fins i tot el públic valencià en general, sabem prou bé de què va tot això. Així, triar actors valencians, lluitar perquè siguen actors valencians qui defensen artísticament el projecte, ha tingut per a nosaltres una significació especial, de bon començament.

El muntatge està basat en l’obra d’A. Txèkhov
Oncle Vània.

REPARTIMENT:

El ProfessorJuli Mira / Rafael Calatayud
ElenaEmpar Canet
VàniaJosep Manel Casany
El DoctorÀngel Fígols
«Maman», mare de Vània: Mamen Garcia
SòniaRebeca Valls

Durada aproximada: 1h. 45min.

PRODUCCIÓ DE:
MOMA TEATRE & TEATROS DEL CANAL

Amb la col·laboració de:
CULTURARTS / ALBENA TEATRE/ TUIX & ROSS/EL CÁRABO LLIBRERIA/POLLOS PLANES

EQUIP ARTÍSTIC

Direcció, espai escènic i il·luminació:
Carles Alfaro
Traducció: Rodolf Sirera
Dramaturgia: Carles Alfaro
Vestuari: Joan Miquel Reig
Caracterització: Merche Luján
Ajudant de direcció: Carlos Amador
Fotografia: Jordi Pla
Cartell: Andrea Alfaro
Regidoria: Maribel Pérez
Tècnic d’il·luminació: Ximo Olcina
Tècnic de so: Marcos Orbegozo
Assistent de producció: Maribel Pérez
Producció: Rafel Mompó

Agraïments: Marylène Albentosa, Javier Almela, Joan Falcó, Vicent Nacher, Eduardo Rallo.


GALERIA D’IMATGES